afanismos
AΦΑΝΙΣΜΟΣ 
Mark Alpert 

Εναι το δημιοργημ μας. Και, τρα, θλει να μας σκοτσει.

Η ηθικ και οι καννες της κοινωνας μας χουν επιτρψει, εδ και χρνια, τον εντοπισμ 
της θσης μας μσω κινητν, και τη χειραγγηση των επιθυμιν μας μσω διαδικτου. 
Αριο, η τεχνολογα θα επιτρπει σε απρσκλητους διαχειριστς, μσω εγκεφαλικν 
εμφυτευμτων, να ελγχουν τις οπτικς μνμες και τις αναμνσεις μας, τη συμπεριφορ 
και τις κινσεις μας. 
Και, αυτ εναι η καρδι στην ιστορα του λπερτ: η αλληλεπδραση της τεχνολογας 
με τον ανθρπινο εγκφαλο και ο αφανισμς αντιφρονοντων, αννταχτων και κθε 
εδους «διαφορετικν». 

Ο προσθετικς βραχονας του Τζιμ Πιρς, τα βιονικ γυαλι της Κρστεν, τα ντομα- ντρονς που κατασκοπεουν και δολοφονον, τα διαδικτυακ πλοκμια της Συλλογικς Συνεδησης που λοβοτομε ανθρπους και συγκροτε ναν στρατ απ Ενεργομενα, ηχον σαν αποκημα επιστημονικς φαντασας. μως... εναι δη πραγματικτητα.

Ο Μαρκ λπερτ γρφει το να θρλερ καλτερο απ το προηγομενο – εναι ξιος διδοχος του Μικλ Κριτον. ποιος καθηλθηκε απ την Κλεμμνη εξσωση, θα λατρψει τον Αφανισμ. Το νο του βιβλο εξπτει, συγκλονζει, τρομοκρατε, πληρο- φορε, συναρπζει. Ακατπαυστη δρση, καταιγιστικς ρυθμς, αληθιν επιστμη αιχμς, υπερσγχρονη τεχνολογα, διεθνς κατασκοπεα, αλλεπλληλες ανατροπς, πολιτικς ντριγκες, σκηνς που κβουν την ανσα. 
Η Τεχνητ Νοημοσνη κνει, πλον, τα δικ της σχδια για το μλλον – στα οποα δεν περιλαμβνονται οι νθρωποι.
Ο Τζιμ Πιρς νοσταλγε την κρη του – τον εγκατλειψε μλις μαθε τι ο πατρας της κανε την πιο «βρμικη» δουλει στις μυστικς υπηρεσες του αμερικανικο στρατο. Την αγαπει πολ, παρ’ τι ξρει τι εναι η πιο δραστρια χκερ των InfoLeaks.
Καθς σφαδζει κτω απ τη θανατηφρα λαβ του δολοφνου που χει εισβλει στο γραφεο του απαιτντας να μθει πο βρσκεται η κρη του, καταλαβανει τι η μονκριβ του χει «σπσει» κποια πολ κρσιμα μυστικ...
... Κι εν ο Τζιμ ψχνει να βρει τον απαγωγα της, συνειδητοποιε τι δεν χει να αντιμετωπσει, απλς, την υπρτατη απειλ για την κρη του. Η Τεχνητ Νοημοσνη χει στραφε στους δημιουργος της, και δεν προτθεται να τους αφσει –οτε και τους υπλοιπους ανθρπους– να επιβισουν για πολ.


Mark Alpert
Ο Μαρκ λπερτ σποδασε αστροφυσικ στο Πανεπιστμιο του Πρνστον. Ζει στο Μανχταν με τη σζυγ του και τα δο παιδι τους και εργζεται ως διευθυντς σνταξης στο περιοδικ Scientific American. Αποκλειστικ του απασχληση εναι να επιλγει ενδιαφροντα επιστημονικ ρθρα και να απλοποιε δσκολες επιστη- μονικς ννοιες. Επσης, αρθρογραφε στα περιοδικ Fortune, Popular Mechanics και Playboy.
Εναι ο συγγραφας των best sellers Η κλεμμνη εξσωση και Η φονικ εξσωση. Τα βιβλα του κυκλοφορον στην ελληνικ γλσσα απ τον εκδοτικ οκο ΤΡΑΥΛΟΣ.


Σημεωμα του συγγραφα:
Η ανπτυξη διεπαφν ανθρπου-μηχανς, που συνδουν τον ανθρπινο νου με μικροτσπ, αισθητρες και ηλεκτροκινητρες, αποτελε μα απ τις πιο σημαντικς τσεις του 21ου αινα. Οι παρακτω τεχνολογες –πως περιγρφονται και στο βιβλο– δεν εναι προντα επιστημονικς φαντασας, αλλ αληθιν επιστημονικ επιτεγματα που πραγματοποιθηκαν σε ερευνητικ κντρα και πανεπιστμια:

Προσθετικ μλη.
Το 2011, στο πλασιο ερευνν του Πανεπιστημου του Πτσμπουργκ, ο τριαντ- χρονος Τιμ Χεμς, που εχε μενει παρλυτος πριν απ επτ χρνια απ ατχημα με μοτοσικλτα, γινε ο πρτος νθρωπος με προσθετικ χρι το οποο μποροσε να κινσει με τη σκψη του. Οι επιστμονες εμφτευσαν μια διταξη ηλεκτροδων στην επιφνεια του εγκεφλου του. Αναγνωρζοντας τα πρτυπα πυροδτησης των εγκεφαλικν κυττρων που αντιστοιχοσαν σε συγκεκριμνες κινσεις του χεριο, η πειραματικ συσκευ επτρεπε στον Χεμς να στλνει νοερς εντολς σε να προσθετικ χρι βρους τεσσρων κιλν και να κινε την παλμη και τα δχτυλ του. Η ρευνα χρηματοδοτεται εν μρει απ την DARPA (το τμμα ρευνας και Ανπτυξης του Πενταγνου) που χει επενδσει 100 εκατομμρια δολρια στην ανπτυξη καλτερων μηχανικν κρων.

Τεχνητ μτια.
Ερευνητς δωσαν ραση σε τυφλος, συνδοντας μια βιντεοκμερα με εμφτευμα τοποθετημνο στον αμφιβληστροειδ χιτνα του ματιο τους. Η κμερα μεταφρει ασρματα τα οπτικ δεδομνα της στο εμφτευμα, το οποο αναπαργει τις εικνες πνω σε να πλγμα ηλεκτροδων. Τα ηλεκτρδια διεγερουν τα γειτονικ νευρικ κτταρα του κατεστραμμνου αμφιβληστροειδος, και το πρτυπο των νευρικν σημτων μεταδδει στον εγκφαλο μια αδρ εικνα. Σε σχετικ πειρματα στο πλασιο του Προγρμματος Αμφιβληστροειδικν Εμφυτευμτων της Βοστνης, τομα με τφλωση μπρεσαν να διακρνουν αντικεμενα μεγθους μπιζελιο, σε απσταση ενς περπου μτρου.

Κυβερνο-ντομα.
Επιστμονες χρηματοδοτομενοι απ την DARPA, ανπτυξαν τους πρτους «κοριος με κοριος» («bugs with bugs») – ντομα με εμφυτευμνο στο σμα τους ηλεκτρονικ εξοπλισμ, που τα μετατρπει σε τηλεχειριζμενες συσκευς παρακολοθησης εξ αποστσεως (ντρον). Μεταδδοντας ραδιοσματα σε ηλεκτρδια προσαρμοσμνα σε εγκεφλους και πτητικος μες σκαθαριν, ερευνητς του Πανεπιστημου της Καλιφρνιας, στο Μπρκλε, ταν σε θση να ελγχουν και να κατευθνουν δεξι και αριστερ τα ντομα που πετοσαν στον χρο του εργαστηρου τους (βλ. ρθρο «Cyborg Beetles», Scientific American, Δεκμβριος 2010). Στο Πανεπιστμιο Κορνλ, επιστμονες εμφτευσαν μικροσκοπικς –βρους μλις μισο γραμμαρου– πλακτες τυπωμνου κυκλματος σε νμφες σκρων. ταν απ το κουκολι ξεπρβαλε το ενλικο ντομο, ο ηλεκτρονικς εξοπλισμς αποτελοσε οργανικ κομμτι του σματς του, δπλα στους πτητικος μες.

Μοναδικτητα Singularity.
νας ολονα αυξανμενος αριθμς οπαδν του μελλοντολγου Ρι Κορτσβαλ και λλων (οι λεγμενοι Singularitarians) πιστεουν τι στη διρκεια αυτο του αινα, το πιαστο νειρο της αθανασας θα γνει πραγματικτητα, καθς οι νθρωποι θα μπορον να μεταφρουν το περιεχμενο του νου τους σε υπολο- γιστς προηγμνης τεχνολογας. Αν και πολλο επιστμονες αντιμετωπζουν ειρωνικ την παραπνω πρβλεψη, ερευνητς δειξαν το 2011 τι μποροσαν να εξαγγουν χνη μνμης απ εγκεφλους αρουραων. Εμφυτευμνα ηλεκτρδια κατγραφαν σματα στον ιππκαμπ τους, περιοχ του εγκεφλου που συμ- μετχει στον σχηματισμ αναμνσεων, την ρα που οι αρουραοι επιτελοσαν να απλ ργο. ταν οι ερευνητς αναπαργαγαν αργτερα τα σματα στους εγκεφλους των αρουραων, τα ζα ανακλεσαν στη μνμη τους το ργο που εχαν επιτελσει.

Τι εναι συνειδηττητα;
Εικασες σχετικ με τη φση της συνειδηττητας αποτελοσαν ανκαθεν «χωρφι» των φιλοσφων, μως τα τελευταα χρνια οι νευροεπιστμονες προσπθησαν να δσουν μια απντηση στο ερτημα με πειρματα εγκεφαλικς απεικνισης και λλες σχετικς ρευνες. Σμφωνα με μα υπθεση, ο εναρμονισμς των σημτων απ επιμρους περιοχς του εγκεφλου (η επγνωση των σωματικν λειτουργιν, των συναισθημτων και του περιεχομνου των σκψεων) πυροδοτε την εμπειρα της συνειδηττητας. Η περιοχ που ονομζεται θλαμος σως διαδραματζει ζωτικ ρλο, επειδ αναμεταδδει πρα πολλ εγκεφαλικ σματα. Δο εξαιρετικ βιβλα σχετικ με το θμα εναι τα I of the Vortex, του Rodolfo R. Llinàs και το The Quest for Consciousness, του Christof Koch.

Υπρτατη Αρμονα.
Η Κνα αναπτσσει δη δκτυα παρακολοθησης εξ αποστσεως, παρμοια με αυτ που περιγρφονται στο βιβλο. Μχρι το 2014, η πλη του Τσονγκνγκ σχεδιζει να εγκαταστσει μισ εκατομμριο κμερες παρακολοθησης συνδε- δεμνες με διακομιστς (σρβερ) οι οποοι θα αποθηκεουν τα βντεο και θα τα μοιρζουν σε αξιωματοχους της Αστυνομας. Ως φαινομενικς στχος του δικτου προβλλεται η πταξη της εγκληματικτητας, αλλ οι υπερασπιστς των ανθρωπνων δικαιωμτων ισχυρζονται πως η κυβρνηση της Κνας μπορε επσης να το χρησιμοποισει για τον εντοπισμ αντιφρονοντων. Τον Ιολιο του 2011, η Wall Street Journal ανφερε τι τρεις αμερικανικς εταιρεες εκδλωσαν δη ενδιαφρον να συμμετσχουν στην ανπτυξη του συγκεκριμνου δικτου.

«Στο διστημα που γραφα το βιβλο, εχα μονμως επγνωση των παραλληλισμν ανμεσα στη μυθοπλασα και στην πραγματικτητα. Μαλιστα, φτασα στο σημεο να θεωρ το βιβλο σαν μια αλληγορα για τις συνθκες που επικρατον σμερα στην Κνα και σε λλες χρες, που χρησιμοποιον τις νες τεχνολογες για να φιμνουν τις “αντθετες φωνς”. Αν αγανακτετε σο κι εγ απ αυτ την τση, σας καλ να γνετε μλη της Διεθνος Αμνηστας, που μχεται την κρατικ κατα- πεση σε λα τα μκη και τα πλτη της γης.
Θα θελα να ευχαριστσω τους συναδλφους μου στο Scientific American για την ενθρρυνση και την υποστριξ τους. Τα μλη της συγγραφικς μου ομδας –Ρικ ιζενμπεργκ, Στιβ Γκλντστοουν, Ντιβ Κινγκ, Μελσα Νοξ και Εα Μκλερ– με βοθησαν με την κριτικ και τις συμβουλς τους. Ο λογοτεχνικς μου πρκτορας Νταν Λαζρ, απ το Writers House, εξασφλισε μια υπροχη εκδοτικ στγη για το βιβλο μου, εν ο επιμελητς μου Πτερ Τζζεφ, του Thomas Dunne Books / St. Martin’s Press, σφυρηλτησε την τελικ μορφ του χειρογρφου μου. πως πντα, χρωστ το μεγαλτερο ευχαριστ στη Λιζα, που δεν κακοκαρ- δζεται ποτ με τις ανοησες μου».
: 1421 . 
: 576 
euro: 18
ISBN: 978-960-6640-91-9