YΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ;   
Η Τεχνητ Νοημοσνη και το πρβλημα του ελγχου
Stuart Russell 

Εξφυλλο: Σκληρ χαρτδετο, κουβερτορα ματ.

Βινουμε μια τεχνολογικ επανσταση που εγερει βαθι ερωτματα για το τι εναι «νθρωπος». 
Το σμα και το μυαλ μας, που κποτε τα θεωροσαμε αποκλειστικ δικ μας, σντομα θα 
αποτελον εκφνσεις μιας νοημοσνης που δεν θα εναι οτε φυσικ οτε τεχνητ. Πσο συμβατ 
με τον νθρωπο θα εναι μια μηχαν με νοημοσνη αντερη απ τη δικ του; Θα συνυπρξουμε  
μπως, κτω απ την εξουσα της, θα καταρρεσουν οι θσεις εργασας, οι ανθρπινες σχσεις, 
και ο διος ο πολιτισμς μας; Ποιος, τελικ, θα κατχει το «εναι» μας και τα δεδομνα του;
Ο Στιοαρτ Ρσελ –κορυφαος επιστμονας της Τεχνητς Νοημοσνης, η «φων» της κατ κυριολεξα– περιγρφει πς, μπροστ σε να μλλον που ρχεται νωρτερα απ' σο νομζουμε, θα καταφρουμε να αλλξουμε πορεα προτο να εναι αργ.
Προδιαγρφει τρπους σχεδιασμο συστημτων Τεχνητς Νοημοσνης ασφαλν και ωφλιμων για τον νθρωπο. Προτενει μηχανς που θα τις χαρακτηρζει η αβεβαιτητα (η αμφιβολα) ως προς τους στχους τους –στοιχεο θετικ, χι σφλμα της λειτουργας τους– με επακλουθο να συμμορφνονται με τις επιθυμες των ανθρπων: θα ζητον την δει τους, θα αποδχονται διορθσεις, θα τθενται εκτς λειτουργας, θα εναι ταπεινς, αλτρουιστικς, θα ανακαλπτουν νες δρσεις και, πως κι εμες, θα διαχειρζονται τις γνσεις τους και θα αποφασζουν γργορα.
Θτει το πλασιο ελγχου της Τεχνητς Νοημοσνης, με πρωταρχικ μλημα τι οι πρξεις των μηχανν θα οδηγον στην επτευξη των δικν μας στχων, χι των δικν τους. Ο Ρσελ θεωρε την υπερανθρπινη Τεχνητ Νοημοσνη ως υπαρξιακ απειλ για το εδος μας και παρλληλα την αναγνωρζει ως το ψιστο επτευγμα του ανθρπου. Ας ευχηθομε τι δεν θα εναι και το στατο.
Συχν, και χι αδκως, η Τεχνητ Νοημοσνη μς τρομζει. Μολοντι προσφρει τερστιες δυναττητες για βελτωση της ζως μας, δεν παει να εναι μια εργασιακ επανσταση πολ διαφορετικ απ τις προηγομενες, που μεταμορφνει ολκληρο το σστημα παραγωγς, μετασχηματζει τη δομ της διακυβρνησης, και ανατρπει τη σγχρονη πολιτικοκοινωνικ τξη πραγμτων. Στις μρες μας επενδονται δισεκατομμρια σε μια παγκσμια προσπθεια να «ξεκλειδωθον» τα οφλη της Τεχνητς Νοημοσνης –τσο στην καθημεριν ζω σο και στους κρατικος μηχανισμος και τις επιχειρσεις– με στχο το πρασμα της κοιντητας προς να βισιμο, ακμη πιο συναρπαστικ μλλον. Παρλληλα, η ρευνα για την προσγγιση της υπερανθρπινης Τεχνητς Νοημοσνης συνεχζεται ακθεκτη. Μπως αυτ που θα προκψει, μλις τα καταφρουμε, απαιτσει την καταστροφ της ανθρπινης φυλς; Ο Στιοαρτ Ρσελ δηλνει πως ακμη τποτε δεν χει χαθε· αρκε να κατανοσουμε πο χουμε κνει λθος και μετ να το διορθσουμε. Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Στιοαρτ Ρσελ γεννθηκε το 1962 στο Πρτσμουθ της Αγγλας. Εναι Καθηγητς Επιστμης των Υπολογιστν και κτοχος της δρας Μηχανικς Smith-Zadeh, στο Πανεπιστμιο της Καλιφρνιας, στο Μπρκλε των Η.Π.Α. Σποδασε Φυσικ (κτοχος Bachelor of Arts) στο Πανεπιστμιο της Οξφρδης (1982) και κατπιν ολοκλρωσε το διδακτορικ του στην Επιστμη των Υπολογιστν στο Πανεπιστμιο του Στνφορντ (1986). Στη συνχεια, λαβε θση Καθηγητ (και Προδρου) στο Τμμα Ηλεκτρικς Μηχανολογας και Επιστημν των Υπολογιστν του Πανεπιστημου της Καλιφρνιας στο Μπρκλε. Στο διο πανεπιστμιο κατχει την δρα Μηχανικς Smith-Zadeh· επσης, δρυσε και διευθνει το Κντρο για τη Συμβατ με τον νθρωπο Τεχνητ Νοημοσνη (Center for Human-Compatible AI). Διετλεσε επκουρος Καθηγητς Νευρολογικς Χειρουργικς στο Πανεπιστμιο της Καλιφρνιας, στο Σαν Φρανσσκο και Αντιπρεδρος του Συμβουλου του Παγκσμιου Οικονομικο Φρουμ για την Τεχνητ Νοημοσνη και τη Ρομποτικ. Τιμθηκε με τα βραβεα «Presidential Young Investigator Award» του Εθνικο Ιδρματος Επιστημν, «Computers and Thought Award», «World Technology Award», «Mitchell» της Αμερικανικς Στατιστικς νωσης, «Feigenbaum» του Συνδσμου για την Προθηση της Τεχνητς Νοημοσνης, και «Outstanding Educator Awards» απ την ACM και την AAAI. Απ το 2012 ως το 2014, ταν κτοχος της δρας Chaire Blaise Pascal στο Παρσι, εν του χει απονεμηθε η υποτροφα Andrew Carnegie Fellowship για την περοδο 2019 ως 2021. Εναι Επτιμος Fellow του Wadham College της Οξφρδης, Επτιμος Fellow του Stanford Institute for Human-Centered AI, Επτιμος Fellow του Βασιλικο Ινστιτοτου Διεθνν Υποθσεων (Chatham House), Fellow της νωσης για την Προθηση της Τεχνητς Νοημοσνης, του Association for Computing Machinery και της Αμερικανικς νωσης για την Προθηση της Επιστμης. Στο ργο του Artificial Intelligence: A Modern Approach, που χει συγγρψει με τον Peter Norvig καλπτει να ευρ φσμα θεμτων στον τομα της τεχνητς νοημοσνης που περιλαμβνουν τη μηχανικ μθηση, την πιθανοτικ συλλογιστικ, την αναπαρσταση της γνσης, τον σχεδιασμ, τη λψη αποφσεων σε πραγματικ χρνο, την παρακολοθηση πολλαπλν στχων, την υπολογιστικ ραση, την υπολογιστικ φυσιολογα και θματα φιλοσοφικο περιεχομνου. Εργζεται επσης για τον Οργανισμ Ηνωμνων Εθνν, αναπτσσοντας να νο παγκσμιο σστημα παρακολοθησης σεισμν για τη συνθκη απαγρευσης των πυρηνικν δοκιμν. Οι τρχουσες ερευνητικς ανησυχες του περιλαμβνουν την ενδεχμενη απειλ απ τη χρση αυτνομων πλων, καθς και το μακροπρθεσμο μλλον της τεχνητς νοημοσνης και τη σχση της με την ανθρωπτητα.
: 1421 . 
: 516 
εικνες: 26 A/M
euro: 23
ISBN: 978-618-5061-04-3