Ο Εκδοτικός Οίκος

Αιχμή του δόρατος της εκδοτικής παραγωγής μας είναι τα έργα εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ο κατάλογός μας συμπληρώνεται από βιογραφίες επιστημόνων, έργα μαθηματικής λογοτεχνίας, επιστημονικές περιπέτειες, έργα φιλοσοφίας και ιστορίας των επιστημών, πανεπιστημιακά συγγράμματα, δοκίμια τεχνολογικού πολιτισμού και επιστημονικές μυθιστοριογραφίες, διεθνή best sellers γραμμένα για το ευρύ αναγνωστικό κοινό που αποκαλύπτουν –μέσα από την «τελευταία λέξη» των θετικών και των ανθρωπιστικών επιστημών– τη μαγεία της πραγματικότητας.

Ανάμεσα στους συνεργάτες μας συγκαταλέγονται γνωστοί, μικροί και μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού, πρακτορεία δικαιωμάτων και δραστήριοι συγγραφείς με τους οποίους έχουμε συνεχή συνεργασία κατά την απόκτηση πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και κατά τις συμπαραγωγές βιβλίων υψηλού εκδοτικού κόστους.


Ο Εκδοτικός Οίκος ΤΡΑΥΛΟΣ ιδρύθηκε το 1989, μια εποχή που η φράση popular science ήταν ακόμη πρωτόγνωρη στην Ελλάδα και τα μεταφρασμένα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης μετριώνταν στα δάχτυλα των δύο χεριών. Οι βιβλιοπώλες της χώρας μας έβρισκαν πολύ σπάνια και «εκκεντρική» τη συγκεκριμένη θεματική, και δίσταζαν να αφιερώσουν σε τέτοιου είδους βιβλία λίγο χώρο στα ράφια των καταστημάτων τους.

Ωστόσο, η υπομονή, το πείσμα, η πολύωρη εργασία, οι επιλογές και το πάθος των εκδοτών έχτισαν τα θεμέλια μιας επιτυχημένης, σχεδόν τριαντάχρονης εκδοτικής δραστηριότητας, η οποία, σήμερα, αναγνωρίζεται και εκτιμάται στον χώρο του βιβλίου, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Όπως τότε, έτσι και στις μέρες μας, ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της εκδοτικής μας δραστηριότητας έγκειται στην αυστηρά επιμελημένη μετάφραση αφηγηματικών δοκιμίων (παγκόσμιας αναγνώρισης και αποδοχής) με κεντρικό θέμα τις θετικές επιστήμες.

Τέτοιου είδους έργα γεφυρώνουν το στοιχείο της λογοτεχνικής γραφής με τα πλέον σύγχρονα θέματα των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Κοσμολογίας, της Βιολογίας, της Χημείας, της Φιλοσοφίας, των Θρησκειών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, και της Ιστορίας των Επιστημών. Ο αναγνώστης που δεν διαθέτει εξειδικευμένη γνώση –όμως, επιθυμεί να μάθει για όλα τα «θαύματα» των επιστημών και της τεχνολογίας που καθορίζουν τη σημερινή ζωή μας– βρίσκει σε αυτά τα βιβλία έναν καθηλωτικό συνδυασμό απόλαυσης και γνώσης.

Τα ξενόγλωσσα έργα που επιλέγουμε μεταφράζονται από έμπειρους επαγγελματίες, δοκιμασμένους συνεργάτες του οίκου. Γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των κειμένων προς μετάφραση και αποδίδουν το πνεύμα του συγγραφέα και τις καινοφανείς έννοιες με γλώσσα ρέουσα και μεστή, με ύφος γλαφυρό, καθιστώντας έτσι το ελληνικό κείμενο ιδιαίτερα προσιτό και κατανοητό. Εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες επιμελούνται τα μεταφρασμένα κείμενα, και τέλος γλωσσικοί επιμελητές και διορθωτές δοκιμίων δίνουν τις τελευταίες «πινελιές», έτσι ώστε το βιβλίο να ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό αναγνώστη.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η τελευταία κριτική ανάγνωση πριν το «τυπωθήτω» και οι τελικές διορθώσεις, αναπόδραστα, απαιτούν τη σφραγίδα των εκδοτών.

Σκοπός του εκδοτικού οίκου είναι η προσέγγιση ολοένα μεγαλύτερου αριθμού αναγνωστών έτσι ώστε οι επιστήμες (η παρουσίαση επιστημονικών θεμάτων με τρόπο κατανοητό, έγκυρο και εκλαϊκευτικό) να γίνουν «κτήμα», πάθος και απόλαυση ενός «αφιερωμένου» αναγνωστικού κοινού σχεδόν κάθε ηλικίας.

Μέσω του μηχανισμού μας (τμήμα επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων), προσκαλούνται αλλοδαποί συγγραφείς μας για την παρουσίαση των βιβλίων τους, διοργανώνονται ημερίδες, θεματικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα με επιστημονικές πτυχές, προσφέρονται κινηματογραφικές παραστάσεις, γίνονται προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ σε σχολεία, εκπαιδευτήρια και ενώσεις, διοργανώνονται επιστημονικοί διαγωνισμοί και science festivals, χρηματοδοτούνται θίασοι καλλιτεχνών και οργανισμοί που προβάλλουν την εκλαΐκευση της επιστήμης, με αποτέλεσμα τα βιβλία του εκδοτικού οίκου ΤΡΑΥΛΟΣ να βρίσκονται και να προβάλλονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους τόπους συγκέντρωσης επιδραστικού αναγνωστικού κοινού.

Η διάδοση συμπληρώνεται με τη συμμετοχή του οίκου μας σε κάθε είδους εκθέσεις βιβλίου που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς επίσης και με πληρωμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τόσο στον ημερήσιο και Κυριακάτικο Τύπο όσο και σε ραδιοφωνικές παραγωγές. Η τακτική ενημέρωση με δελτία Τύπου για τις νέες κυκλοφορίες μας έχει ως αποτέλεσμα τα βιβλία μας να παρουσιάζονται σε εφημερίδες, περιοδικά, έντυπα ποικίλης ύλης και σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η ιστοσελίδα του οίκου μας προβάλλει συνεχώς και με αδιάλειπτη ανανέωση όλα τα νέα και τα παλαιότερα βιβλία μας, τους συγγραφείς μας καθώς και τις δραστηριότητές μας.

Η πώληση των βιβλίων γίνεται σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από το ευρύτατο δίκτυο πωλήσεων και διανομής του οίκου μας. Στελέχη του τμήματος δικτύου πελατών και πωλήσεων επικοινωνούν, ενημερώνουν και εξυπηρετούν όλα τα βιβλιοπωλεία και τα κέντρα πώλησης βιβλίων.

Οι φίλοι αναγνώστες καταξιώνουν με ποικίλους τρόπους το έργο μας ενώ τα μεταφρασμένα βιβλία μας χαίρουν εκτίμησης και ευρείας αποδοχής από «ανήσυχους» βιβλιόφιλους κάθε ηλικίας, από μαθητές, δάσκαλους, φοιτητές, καθώς και από τα μέλη της Πανεπιστημιακής και Ακαδημαϊκής κοινότητας.


Ίσως φανεί αυτονόητο πως η πολυετής πείρα μας τόσο στην έκδοση και την πώληση βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης όσο και στη διάδοση της γνώσης και της επιστήμης στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, έχει πλέον κάνει την εργασία μας πιο εύκολη.

Κι όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Όσο περνούν τα χρόνια βαραίνει τους ώμους μας ακόμη περισσότερο η ευθύνη για ολοένα πιο ελκυστικές επιλογές τίτλων, για ολοένα υψηλότερες απαιτήσεις στη μετάφραση, για κείμενα που χαρακτηρίζονται από την απόλυτη επιστημονική ακρίβεια –ιδίως όταν πρόκειται για γλωσσοπλασία ή απόδοση όρων που για πρώτη φορά εμφανίζονται στην ελληνική γλώσσα–, για βιβλία-αντικείμενα η εμφάνιση των οποίων να μην ζηλεύει το παραμικρό από τα προϊόντα μεγάλων εκδοτικών οίκων του εξωτερικού.

Εκφράζουμε ειλικρινείς ευχαριστίες στους φίλους αναγνώστες μας· χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαμε. Τέλος, ευχαριστούμε τους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας που –εντάσσοντας, πλέον, την εκλαϊκευμένη επιστήμη στις θεματικές της παραγωγής τους– διευρύνουν το φάσμα των αναγνωστών μας.

Με την υπόσχεση της συνεχούς βελτίωσης,

Εκδοτικός Οίκος ΤΡΑΥΛΟΣ