Ο Κωνσταντίνος Βαρώτσος (γεννηθείς στις 14 Αυγούστου 1956) είναι Έλληνας Φυσικός, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική του δραστηριότητα καλύπτει τους τομείς της Δυναμικής του Κλίματος, τις Φυσικές Καταστροφές, της Φυσικής - Χημείας της Ατμόσφαιρας.
Με άρθρο του σε Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό προσδιόρισε ως αιτία της εξαιρετικής συμπεριφοράς της «τρύπας του όζοντος» το 2002, ένα δυναμικό φαινόμενο που μέχρι τότε δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στην Ανταρκτική, δηλαδή την αιφνίδια εμφάνιση μεγάλης θέρμανσης της στρατόσφαιρας που είχε ως αποτέλεσμα το διαχωρισμό της «τρύπας του όζοντος» σε δύο μικρότερης έκτασης «τρύπες» καθώς και τον περιορισμό της καταστροφής του όζοντος το έτος εκείνο. (βλ. και "Highlights" του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών).
Μεταξύ άλλων πρότεινε την μορφοκλασματική (φράκταλ) δομή του ολικού όζοντος και της θερμοκρασίας της γήινης ατμόσφαιρας. Κατά την περίοδο 2005-2006 έδειξε πως διαδικασίες που βασίζονται στην μη γραμμική φύση της δυναμική της ατμόσφαιρας θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα "Τι προκάλεσε το πρωτόγνωρο φαινόμενο του 2002 στο νότιο ημισφαίριο;" Η απόδειξη του ισχυρισμού αυτού βασίζεται σε νέα ευρήματα των ερευνών του, σύμφωνα με τα οποία οι διακυμάνσεις της ολικής στήλης όζοντος και της θερμοκρασίας παρουσιάζουν συσχετίσεις μακράς εμβέλειας.

-10%

Bαρώτσος Κωνσταντίνος

Kondratyev K.

Τόμος Ι: ακτινοβολία - Θερμοκήπιο - Κλιματική αλλαγή 38,54  34,69  με ΦΠΑ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία στις αγορές σας.