Ο James Gleick (Τζέιμς Γκλέικ) είναι Αμερικανός συγγραφέας και ιστορικός της επιστήμης, το έργο του οποίου καταγράφει με τρόπο μοναδικό τις πολιτιστικές επιπτώσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Καταξιωμένος διεθνώς για την ευρηματική και ευφάνταστη λογοτεχνική γραφή του, αναγνωρίστηκε ως «ένας από τους σπουδαίους επιστήμονες συγγραφείς όλων των εποχών».
Το στιλ γραφής του Gleick περιγράφεται ως ένας συνδυασμός «κρυστάλλινης σκέψης, διεισδυτικής έρευνας, και επεξηγηματικής ερμηνείας». Διετέλεσε διακεκριμένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Princeton στο διάστημα 1989-90 και ήταν ο πρώτος βιογραφούμενος στην ανθολογία The Best American Science Writing (Σειρά Καλύτερης Αμερικανικής Επιστημονικής Γραφής.
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη την 1η Αυγούστου 1954 και αποφοίτησε το 1976 από το Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με πτυχίο στην αγγλική γλώσσα και τη γλωσσολογία.
Ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του εργαζόμενος για δέκα χρόνια ως ρεπόρτερ και συντάκτης επιστημονικών θεμάτων στην εφημερίδα The New York Times. Άρθρα του δημοσιεύθηκαν επίσης στα περιοδικά The New Yorker, Atlantic, Slate, καθώς και στις εφημερίδες Washington Post και The New York Review of Books.
Το 1993, ο Gleick ίδρυσε στη Νέα Υόρκη έναν από τους πρώτους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, τον Pipeline. Εξαιρετικά καινοτόμος, πρόσφερε ένα περιβάλλον εργασίας πρωτοποριακών γραφικών το οποίο περιλάμβανε e-mail, chat, Usenet και Internet, μέσω λογισμικού για λειτουργικά συστήματα Windows και Mac. Ο Gleick πούλησε τον Pipeline το 1995 στο PSINet.
Στις 20 Δεκεμβρίου 1997, καθώς ο Gleick προσγείωνε το ερασιτεχνικό μονοκινητήριο αεροπλάνο του, τύπου Rutan Long-EZ, το οποίο είχε συναρμολογήσει μόνος του, στο αεροδρόμιο Greenwood Lake στο West Milford του Νιου Τζέρσι, συγκέντρωση πάγου στο καρμπιρατέρ του κινητήρα προκάλεσε απώλεια ισχύος και το αεροσκάφος κατέπεσε σε έναν λόφο κοντά στον διάδρομο προσγείωσης. Κατά την ανώμαλη προσεδάφιση έχασε τη ζωή του ο οκτάχρονος γιος του συγγραφέα, ενώ ο Gleick διασώθηκε με σοβαρό, μόνιμο τραυματισμό στα πόδια.
Τρία από τα βιβλία του James Gleick αναρριχήθηκαν στις βραχείες λίστες του βραβείου Pulitzer και του Εθνικού Βραβείου Βιβλίου. Το βιβλίο του «Η πληροφορία» (έκδοση και στην ελληνική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο ΤΡΑΥΛΟΣ) τιμήθηκε με το βραβείο PEN/E. O. Wilson Literary Science Writing Award (βραβείο Λογοτεχνικής Επιστήμης) για το 2012, καθώς και με το βραβείο Winton της Royal Society (για τα Βιβλία Επιστήμης) για το 2012. Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.