Ο Λόρενς Κράους είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα· είναι ιδρυτής του Προγράμματος Origin και διευθυντής της Σχολής Εξερεύνησης της Γης και του Διαστήματος στο ίδιο Ίδρυμα. Είναι ένας διεθνώς γνωστός θεωρητικός φυσικός με πολυάριθμα ερευνητικά ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και την κοσμολογία, όπου οι μελέτες του περιλαμβάνουν το πρώιμο σύμπαν, τη φύση της σκοτεινής ύλης, τη γενική σχετικότητα και την αστροφυσική των νετρίνων. Έχει διερευνήσει ερωτήματα που αφορούν από τη φύση των εκρηγνυόμενων αστέρων, μέχρι την προέλευση όλης της μάζας στο σύμπαν.

Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη φυσική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης το 1982, και εντάχθηκε στην Κοινωνία των Εταίρων του Χάρβαρντ. Το 1985, εντάχθηκε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, και στη συνέχεια μετέβη στο Πανεπιστήμιο Κέις Γουέστερν Ριζέρβ, ενώ το 2008 εντάχθηκε στο δυναμικό του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία τόσο για την έρευνά του, όσο και για τις προσπάθειές του με στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση της κατανόησης της επιστήμης από το ευρύ κοινό. Ο Κράους είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει τιμηθεί με τα κορυφαία βραβεία και των τριών ενώσεων φυσικής των ΗΠΑ: της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής και της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Φυσικής. Το 2012 έλαβε το σημαντικό Βραβείο Δημόσιων Υπηρεσιών του Εθνικού Συμβουλίου Επιστήμης, για τη συνεισφορά του στη δημόσια εκπαίδευση και στην προώθηση της κατανόησης της επιστήμης σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων συμπεριλαμβάνονται το βραβείο Roma 2013, από την πόλη της Ρώμης, το βραβείο του Ανθρωπιστή της Χρονιάς 2015, από την Αμερικανική Ανθρωπιστική Ένωση, και το βραβείο Ρίτσαρντ Ντόκινς από την Διεθνή Συμμαχία Αθεϊστών το 2016.

Ο Κράους έχει γράψει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες, καθώς και πολυάριθμα άρθρα εκλαϊκευμένης επιστήμης και επικαιρότητας. Είναι σχολιαστής και δοκιμιογράφος των The New York Times και The New Yorker, ενώ εμφανίζεται τακτικά στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Ήταν παραγωγός και πρωταγωνιστής, μαζί με τον Ρίτσαρντ Ντόκινς, της ταινίας The Unbelievers, ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την επιστήμη και τη λογική. Εμφανίζεται επίσης στις νέες ταινίες Salt and Fire και Lo and Behold, του Βέρνερ Χέρτσογκ. Έχει γράψει 10 βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, μεταξύ των οποίων και τα μπεστ σέλερ Σκοτεινή Ύλη  και Ένα Σύμπαν από το τίποτε.
Πέρα από τα βιβλία του, τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα σχόλιά του σε εφημερίδες και περιοδικά, ο Κράους έχει συμπράξει ως σολίστας με την Ορχήστρα του Κλίβελαντ, αφηγούμενος τους Πλανήτες του Γκουστάβ Χολστ στο Κέντρο Μουσικής Μπλόσομ, σε μια συναυλία που σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης θεατών· επίσης, ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Γκράμι για το κείμενο που έγραψε και συνόδευε το CD, το οποίο κυκλοφόρησε η δισκογραφική εταιρεία Telarc με μουσική από τη διάσημη σειρά Star Trek. Το 2005, συμμετείχε ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο περίφημο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Sundance.

Ο Κράους είναι Εταίρος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής και της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης. Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Χορηγών του Δελτίου των Ατομικών Επιστημόνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων. Συνεισέφερε στην ίδρυση της ScienceDebate, μιας οργάνωσης που το 2008 και το 2012 έθεσε στη δημόσια συζήτηση, πριν από τις προεδρικές εκλογές, ζητήματα που αφορούν την επιστήμη και την πολιτική.
Έχει επαινεθεί από το έγκυρο περιοδικό Scientific American ως ένας σπάνιος, «δημοφιλής διανοούμενος» που γεφυρώνει ενεργώς το χάσμα μεταξύ επιστήμης και πολιτισμού. Σε όλη την καριέρα του, έχει αφιερώσει τον χρόνο του σε ζητήματα που αφορούν την επιστήμη και την κοινωνία, ενώ έχει ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την επιμόρφωση του κοινού σε θέματα επιστήμης, για τη διασφάλιση του ορθού δημόσιου πολιτικού λόγου και την υπεράσπιση της επιστήμης έναντι των επιθέσεων που έχει δεχτεί σε διάφορα επίπεδα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία στις αγορές σας.