Ο Έρβιν Σρέντινγκερ ήταν ένας από τους μεγάλους πρωτοπόρους στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής – ισάξιος των Αϊνστάιν, Πλανκ, Χάιζενμπεργκ, ως προς τη δημιουργία της σύγχρονης εικόνας της φύσης. Γεννήθηκε στη Βιέννη το 1887. Στην ίδια πόλη ολοκλήρωσε την επιστημονική του εκπαίδευση. Το 1920 διορίστηκε καθηγητής στην έδρα Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ακολούθησαν διορισμοί στα Πανεπιστήμια της Ιένας, της Στουτγάρδης, του Μπρεσλάου και τέλος της Ζυρίχης, όπου το1926 γεννήθηκε το καθαυτό δημιουργικό και ρηξικέλευθο επίτευγμά του, η θεμελίωση της «Κυματομηχανικής». Αυτή η ανακάλυψη, οδήγησε το 1927 στο διορισμό του, στο Βερολίνο, στην έδρα που κατείχε ο Πλανκ, η οποία είχε μείνει κενή. Το καλοκαίρι του 1933, ο Σρέντινγκερ μετανάστευσε για πολιτικούς λόγους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη της Κυματομηχανικής. Το 1936 αποδέχτηκε πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς. Το 1938 μεταβαίνει στο Δουβλίνο ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Μελετών όπου, μέχρι την επιστροφή του στη Βιέννη την άνοιξη του 1956, ασχολήθηκε με ένα πλούσιο πεδίο προβλημάτων.
Πέθανε στο σπίτι του, στις 4 Ιανουαρίου 1961 από πνευμονικό οίδημα.

Ο Έρβιν Σρέντινγκερ αντιπροσωπεύει τον επιστήμονα, τα ενδιαφέροντα του οποίου δεν περιορίζονται στο στενό πεδίο της έρευνάς του.
Μαχόμενος συνειδητά εναντίον της τάσης για στενότητα που χαρακτηρίζει την εξειδίκευση, δραστηριοποιείται εξίσου σοβαρά και επιτυχώς σε επιστημονικούς κλάδους που διαφέρουν από το καθαυτό πεδίο εργασίας του. Καταπιάστηκε με προβλήματα της κοσμολογικής έρευνας, της θεωρίας χρωμάτων, της Ραδιοχημείας, με θεμελιώδη ερωτήματα της Φυσικής και της Βιολογίας, ενώ τον απασχόλησαν ακόμη ερωτήματα από το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών.
Ο μεγάλος πρωτοπόρος της Θεωρητικής Φυσικής είχε το ταλέντο –τη σπάνια ικανότητα– να διατυπώσει σε λιγότερες από εκατό σελίδες, αυτό που οι περισσότεροι συγγραφείς δεν κατάφεραν να εκφράσουν σε έργα με πέντε φορές μεγαλύτερο όγκο.

-10%

Schrödinger Erwin

πνεύμα και ύλη 15,72  14,15  με ΦΠΑ
-10%

Schrödinger Erwin

Επιστήμη και ανθρωπισμός - Η κοσμοθεωρία μου 12,17  10,95  με ΦΠΑ
-10%

Schrödinger Erwin

ο Κόσμος και η Φυσική (Οι διαλέξεις Shearman) 15,72  14,15  με ΦΠΑ
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία στις αγορές σας.